Skip to main content

Ander werk? Gebruik je talent als richtinggever!

wp-content/uploads/2020/07/hart-schildering-op-de-grond-scaled-e1595591525470.jpg

Wil je ander werk, maar weet je niet wat? Weet je heel goed wat je nìet meer wilt, maar heb je geen idee wat wèl? Verlang je ernaar om werk te gaan doen waar je hart ligt? Maar weet je niet wat dat is en hoe je daar komt? Mijn antwoord: gebruik je talent als richtinggever. Het wijst je de weg. Jouw weg.

Talent als richtinggever

Een aantal jaren geleden alweer speelden bovenstaande vragen ook door mijn hoofd. Ik was niet heel ongelukkig in mijn werk, maar ook niet gelukkig. Het schuurde. Het begon vanuit “ik wil wat anders”, maar wist niet wat. Door een heftige gebeurtenis was mijn leven er heel anders uit gaan zien. Wilde ik wel op deze manier doorgaan? Dat had niets te maken met de omgeving waarin ik werkte, ik werkte bij een fijn bedrijf en ik had leuke collega’s. Maar ik was veranderd, keek anders tegen de dingen aan. Er ontbrak iets en dat was zingeving.

Ander werk. Talent ont-dekken

Een kantelmoment was het benoemen van mijn talent. Dit was in een Talentklas van Jan de Dreu, mijn docent in de Pulsar Academie. Ik benoemde mijn talent in een korte zin: “het kan wel”. En vervolgens ontdekte ik hoe mijn talent werkt. Hoe? Door waar te nemen. Bij mezelf op te merken waar ik op aanga. Alsof er een lampje in mijn hoofd aangaat, of misschien nog beter gezegd: mijn hart een sprongetje maakt. Ik word ergens door geraakt en wil daar iets aan doen. Dat is wat ik noem: “ergens op aangaan”. En vervolgens: te gaan waarnemen wat ik dan doe. Als vanzelf. Want er zijn veel manieren hoe je je talent kunt geven. Ik verzamelde mijn “talentmomenten” en zo ontdekte ik de werking van mijn talent. Dat gaat over mogelijkheden zien, hoe het ook kan, anders kan. Met een positieve blik, bemoedigend. En dat heb ik dus altijd al in me gehad. Bijzonder, hoe zoiets vanzelfsprekends bedekt is geraakt in de loop van de jaren en ont-dekt moet worden.

Ander werk? Ontdek je talent.
Talentdag

Mijn afnemers

Door die talentmomenten te verzamelen kreeg ik ook zicht op mijn “afnemers”. De mensen die het van mijn talent moeten hebben. Want talent is relationeel: het staat ten dienste van anderen. Op dit moment vind ik dat volkomen logisch, maar destijds was dat een echte eyeopener. Voor mij werd duidelijk dat mijn afnemers vooral mensen zijn, die tegenslag in hun leven hebben ervaren. Die bemoediging kunnen gebruiken. Die voorwaarts willen, maar niet weten hoe. En ja, het zijn ook mensen die denken “het kan niet”. Maar wèl willen! Dat is voor mij essentieel.

Doen! De beste manier van denken!

De weg naar ander werk is op deze manier ontstaan. Gaandeweg telkens even toetsen: doe ik nu de dingen die bijdragen aan het werken vanuit mijn talent? Ik heb het niet bedacht, kòn het ook niet bedenken. Maar door het te gaan doen, het te ervaren, heb ik mijn richting gevonden. Doen was in mijn geval de beste manier van denken!

En nu doe ik met Veerzaam Coaching dagelijks waar mijn hart ligt: mijn cliënten in beweging brengen van wat nìet naar wat wèl!

Wil jij jouw richting ontdekken?

Meer lezen over ander werk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *