Skip to main content

Werken vanuit je talent: (juist!) ook bij ziekte

wp-content/uploads/2020/09/Foto-passiebloem-scaled-e1600254603687.jpg

Als je vanuit je talent werkt, ben je in je element. Het werk gaat als vanzelf. Het is je natuurlijke gave. Je vergeet de tijd, geniet van wat je doet. Werken vanuit je kracht, vanuit wat jou drijft. Je bent van betekenis voor een ander. Je werk geeft je energie en voldoening.

Ideaal plaatje? Misschien, maar volgens mij niet. Sinds ik me bewust ben van mijn eigen talent, heb ik mijn werkzame leven een andere richting gegeven. Naar werk dat mij recht doet. Langzaam maar zeker. Makkelijk? Nee. Maar wel goud waard.

Boost voor je veerkracht

Voor iederéén is het goud waard je eigen talent te kennen. Maar als je ziek bent (geweest), kan het gewoonweg een boost voor je veerkracht zijn.

Als je een ernstige ziekte hebt gehad en terug wilt keren in het werk heb je vaak weinig ruimte voor dromen en wensen. Het “moeten” re-integreren, binnen de gestelde tijd, het nakomen van afspraken met werkgever en bedrijfsarts… Het vraagt veel energie om fysiek, mentaal en vaak ook financieel weer op orde te komen.

Veranderde capaciteiten

Door een ernstige ziekte, zoals kanker, kunnen je capaciteiten en mogelijkheden veranderen. Dit kan van tijdelijke maar ook van blijvende aard zijn. Cognitieve problemen en extreme vermoeidheid zijn veel voorkomende belemmeringen bij het oppakken van het werk.

Talent blijft overeind

Talent, wie je van nature bent, blijft echter overeind. Ook na een ziekte. Wat een genade! Talent gaat over wat je geeft aan de ander, het zien van de behoefte van de ander. Die unieke geestelijke impuls blijft komen. De wijze waarop je jouwtalent in praktijk brengt, kan veranderen. Maar talent is zo krachtig, dat vindt zijn weg. Hoe dan ook.  

In een re-integratietraject is het belangrijk je bedding te kennen. De regels, de wetgeving, je rechten en plichten als werknemer. Voor een duurzame terugkeer in werk is het in mijn ogen een  must om óók je talent te kennen. En hoe je dit in kunt zetten. Daar wordt iedereen beter van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *